2ο Βήμα
Αφού κλείσουμε το διαμονητήριο μας, θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε την φιλοξενία μας σε κάθε μοναστήρι που θα διανυκτερεύσουμε. Αυτό δεν πρέπει να γίνει στην τύχη, αλλά να καταστρώσουμε έστω και πρόχειρα μια διαδρομή που θα ακολουθήσουμε τις ημέρες που θα είμαστε στο Άγιον Όρος.
Καταρχήν να πούμε ότι το απλό διαμονητήριο ισχύει για 4 ημέρες δηλαδή για 3 διανυκτερεύσεις. Κάθε διανυκτέρευση θα πρέπει να γίνεται σε διαφορετικό μοναστήρι, εκτός λίγων εξαιρέσεων (παράδειγμα η μονή Βατοπαιδίου όπου μπορείς να μείνεις και δεύτερη ημέρα κατόπιν συνεννοήσεως).
Η διαδρομή λοιπόν που θα ακολουθήσουμε πρέπει να περιλαμβάνει μοναστήρια ή σκήτες που είναι κοντά το ένα με το άλλο ή που μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση με μια διαδρομή . Σε διαφορετική περίπτωση θα μπούμε σε άσκοπη ταλαιπωρία, χάσιμο πολύτιμου χρόνου αλλά και περιττά έξοδα.
Μόλις σχεδιάσουμε τη διαδρομή μας πρέπει να "κλείσουμε" θέση για διανυκτέρευση. Σε περίπτωση που κάποιο μοναστήρι αρνηθεί να μας φιλοξενήσει για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές διαδρομές. Ο λόγος που κάποιο μοναστήρι μπορεί να αρνηθεί τη φιλοξενία είναι:
> Δεν επικοινωνήσαμε εγκαίρως και έχουν συμπληρώσει τον αριθμό των επισκεπτών που μπορούν να φιλοξενήσουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δοκιμάσουμε να ζητήσουμε άλλη ημερομηνία και να τροποποιήσουμε ανάλογα τη διαδρομή μας π.χ. αν είχαμε ζητήσει φιλοξενία την πρώτη μέρα, ζητάμε για την τελευταία και κάνουμε αντίστροφα τη διαδρομή.
> Τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν πανήγυρη (γιορτή κάποιου αγίου που έχει σημαντική θέση για το μοναστήρι) και έτσι δε φιλοξενούν καθόλου.
> Είναι από τα μοναστήρια που δε φιλοξενούν καθόλου (λόγω επισκευών - εργασιών κ.τ.λ). Ένα από αυτά είναι αυτή τη στιγμή η Σιμωνόπετρα.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια μοναστήρια φιλοξενούν χωρίς να είναι απαραίτητη η επικοινωνία για "κράτηση". Αυτά είναι η Μεγίστη Λαύρα, Η Μονή Κωνσταμονίτου και η Μονή Ζωγράφου (Βουλγάρικη). Επίσης στις Καρυές μπορούμε να μείνουμε χωρίς να έχουμε κλείσει στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράι).
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στις πιο απομακρυσμένες σκήτες (Καυσοκαλύβια, Κατουνάκια, Νέα σκήτη, Αγία Άννα) είναι πιο εύκολα να βρούμε θέση από ότι στα μοναστήρια, οπότε μπορούμε να τις συμπεριλάβουμε εάν έχουμε αργήσει να βγάλουμε το διαμονητήριο.
Προτεινόμενες διαδρομές:
Εύκολες, ιδανικές για αυτούς που πηγαίνουν πρώτη φορά στο Άγιον Όρος.
Ουρανούπολη - Δάφνη - Ξηροποτάμου - Ξενοφώντος - Δοχειαρίου - Ουρανούπολη. (Καλή διαδρομή για Ρώσους προσκυνητές)
Ουρανούπολη - Κωνσταμονίτου (ή Ζωγράφου) - Δοχειαρίου - Ξενοφώντος - Ουρανούπολη.
Ουρανούπολη - Δάφνη - Αγίου Παύλου - Διονυσίου - Γρηγορίου - Δάφνη - Ουρανούπολη.
Ουρανούπολη - Δάφνη - Αγία Άννα - Νέα Σκήτη - Αγίου Παύλου (ή Διονυσίου) - Δάφνη - Ουρανούπολη.
Μετριας δυσκολίας - κόστους διαδρομές:
Ουρανούπολη - Δάφνη - Καρυές - Καρακάλου - Φιλοθέου - Κουτλουμούσι (ή Σεράι) - Δάφνη - Ουρανούπολη.
Πιο Δύσκολες - με μεγαλύτερο κόστος:
Ουρανούπολη - Δάφνη - Καρυές- Βατοπαιδίου - Σταυρονικήτα (ή Παντοκράτωρος) - Κουτλουμούσι (ή Σεράι) - Δάφνη - Ουρανούπολη.
Ουρανούπολη - Δάφνη - Καρυές - Μεγίστη Λαύρα - Καρακάλου (ή Φιλοθέου) - Κουτλουμούσι - Δάφνη - Ουρανούπολη.
Ουρανούπολη - Δάφνη - Διονυσίου - Καυσοκαλύβια - Δάφνη - Δοχειαρίου (ή Κωνσταμονίτου).
Δύσκολες για έμπειρους.
Ουρανούπολη - Κωνσταμονίτου - Βατοπαιδίου (από μονοπάτι) - Δοχειαρίου - Ουρανούπολη.
Ουρανούπολη - Αγία Άννα - Κατουνάκια - Καυσοκαλύβια (από μονοπάτι) - Ουρανούπολη.
Φυσικά μπορούμε και μόνοι μας να σχεδιάσουμε οποιαδήποτε διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη μας τα προσωπικά μας κριτήρια (ηλικία, φυσική κατάσταση, οικονομικούς αλλά και πνευματικούς λόγους).