Τροχήλατα μέσα μεταφοράς Αγίου Όρους


Στο Άγιο Όρος οι περισσότεροι δρόμοι είναι χωμάτινοι και σε όχι και τόσο καλή κατάσταση. Η είσοδος αυτοκινήτου στο Άγιον Όρος απαιτεί ειδική άδεια και αφορά κυρίως σε επαγγελματικά που εκτελούν εργασίες ή μεταφορές εμπορευμάτων. Οσο αφορά τους προσκυνητές τα αυτοκίνητα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους είναι:

Τα μεγάλα λεωφορεία που εκτελούν το δρομολόγιο Δάφνη - Καρυές και αντίστροφα (κόστος περίπου 3 €). Εδώ τα δρομολόγια γίνονται με ανταπόκριση με το μεγάλο καράβι, οπότε πρέπει να προσέξετε τις ώρες αναχώρησης. Για παράδειγμα όταν φτάσετε στη Δάφνη πρέπει να επιβιβαστείτε σχεδόν αμέσως γιατί μετά από λίγο αναχωρούν για τις Καρυές και πιθανόν να μην υπάρχει και θέση.

Τα ενοικιαζόμενα πουλμανάκια - ταξί που εκτελούν τα δρομολόγια από την πρωτεύουσα από και προς τα μοναστήρια ή και μεταξύ μοναστηριών. Οδηγοί τους μπορεί να είναι λαϊκοί ή μοναχοί αφού συνήθως ανήκουν σε κάποια από τις μονές του ΄Ορους. Εδώ η τιμή του εισιτηρίου καθορίζεται σε συνεννόηση με τον οδηγό και εξαρτάτε από την απόσταση και τα άτομα που πηγαίνουν στον ίδιο προορισμό με εσάς.Και εδώ κάντε γρήγορα τις συνεννοήσεις με τους οδηγούς και βρείτε και άλλους προσκυνητές που πιθανόν πηγαίνουν στα ίδια μοναστήρια.Επίσης ρωτήστε - κανονίστε και για την επιστροφή.
komistra
Υπάρχουν και τα βοηθητικά οχήματα που χρησιμοποιούν οι μονές για τη διαδρομή από τον αρσανά μέχρι την πύλη τους . Αυτά μπορεί να παίρνουν μόνο τις αποσκευές ή να είναι και επιβατικά (π.χ. πουλμανάκι μονής Αγ. Παύλου) και είναι δωρεάν.