Πεζοπορία στο Άγιον Όρος

Το πιο παραδοσιακό και οικονομικό μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα πόδια μας! 
Στο όρος υπάρχουν πολλά  μονοπάτια που συνδέουν μεταξύ τους τα μοναστήρια και τις σκήτες. Εδώ επίσης χρειάζεται προσεκτική μελέτη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε καθώς τα μονοπάτια κυμαίνονται σε βαθμό δυσκολίας.
Παράδειγμα ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι είναι αυτό που συνδέει τις μονές Δοχειαρίου και Ξενοφώντος. Δεν έχει ανηφόρες, δεν χάνεσαι αφού δεν υπάρχουν πολλές διακλαδώσεις, υπάρχουν ταμπέλες και έχεις δίπλα σου τη θάλασσα. Ο μέσος χρόνος που μπορεί κάποιος να το διανύσει είναι 30 λεπτά. Εδώ βέβαια μπορεί κάποιος να περπατάει πιο αργά, να κάνει στάσεις και έτσι να κάνει εως και 1 ώρα.
Αντίθετα ένα δύσκολο μονοπάτι με μεγάλη ανηφόρα είναι το Αγία Άννα - κορυφή Άθωνα, όπου πρέπει να φύγεις πολύ νωρίς το πρωί ώστε να είσαι επάνω το μεσημέρι και να προλάβεις να κατέβεις πάλι, μέχρι το απόγευμα
Να πούμε εδώ ότι σε κάποια σημεία δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι για αυτοκίνητα, όπως στη λεγόμενη "έρημο" δηλαδή από τη Νέα σκήτη και κάτω μέχρι και τη Μεγίστη Λαύρα. Εκεί η μόνη εναλλακτική για κάποιον που έχει σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορεί να περπατήσει είναι η ενοικίαση ενός μουλαριού που χρησιμοποιούν κάποια μοναστήρια και κυρίως οι σκήτες για τη μεταφορά φορτίων. Επίσης στην επιλογή μιας διαδρομής μέσω μονοπατιού πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις καιρικές συνθήκες. Θα είναι άσκοπη ταλαιπωρία π.χ. τον Αύγουστο με την πολλή ζέστη να ακολουθήσουμε ένα μακρύ μονοπάτι όπου θα είμαστε εκτεθειμένοι στον δυνατό ήλιο για πολλή ώρα.
Αντ' αυτού  μπορούμε να επιλέξουμε μια διαδρομή που θα είναι σκεπασμένη με δέντρα (π.χ. Παντοκράτορος - Σταυρονικήτα) ή να κανονίσουμε να φύγουμε νωρίς το πρωί και να φτάσουμε στον επόμενο προορισμό μας πριν να βγεί δυνατός ήλιος.